Недеља толеранције

1

 Гимназија „Сава Шумановић“ у сарадњи са UNHCR-ом, у недељи од 14. до 18. новембра домаћин je Недеље толеранције. У недељи која је пред нама одржаће се спортска такмичења у фудбалу, одбојци и кошарци.

Ђачки парламенти четири школе из наше општине учествоваће у различитим активностима, како ликовним, хуманитарним, тако и у стваралачким. Целокупан програм настао је са циљем поспешивања и унапређења толеранције између различитости које нас спајају. У све програме поводом недеље толеранције, која носи радни наслов „Оаза знања и пријатељства“, укључени су ученици, Гимназије „Сава Шумановић“, Техничке школе „Никола Тесла“, Основне школе „Сремски фронт“ и Основне школе „Бранко Радичевић“ из Шида, као и ученици мигранти који похађају поменуте школе.

 

 

 

Опширније...

Дан просветних радника

Svetski dan prosvetnih radnika

Светски дан просветних радника се одржава у целом свету сваке године на дан 5. октобра, док се Дан просветних радника у Србији обележава 8. новембра. Обележавање овог дана установљено је 1994. године, са циљем да се пружи подршка просветним радницима.

Положај просветних радника зависи од нивоа развијености земље и умногоме је повезан са системом вредности који влада у друштву.

У свим стратегијама и плановима развоја савременог друштва образовање заузима средишње место.

Улагање у образовање/образоване људе као важан ресурс (покретач и основ развоја) друштва, јесте део политике свих развијених земаља. Људи са својим интелектуалним и креативним потенцијалима представљају стратешку основу развоја друштва, јер они су носиоци идеја, знања и информација.

Дечијa недељa - Мети Камбери

Kamberi

 Млади писац Мети Камбери био је гост Културно – образовног центра, у оквиру “Дечије недеље”. За само 21 годину Камбери је прошао пут од дечака са нишких улица, преко хранитељских породица, Дома за незбринуту децу, до одличног ђака у средњој школи и писца који је написао чак три романа. Данас је шидским средњошколцима причао о свом животу који је описао у књигама "Град бола" и "Град греха", а затим је објавио и "Валцер одбачених",са другачијом тематиком.

Промоција његових књига била је и прилика да се говори више и о хранитељству, као организованoм облику породичног смештаја и заштите деце без родитељског старања. Тим поводом, гост трибине коју је водила Наташа Колар, била је и Милена Пешкир, супервизор Центра за социјални рад у Шиду.
Ученици наше школе присуствовали су на овој несвакидашњој промоцији.

Репортажу коју је РТС забележио о младом писцу можете погледати овде.

Kamberi publika

Дечија недеља - посета општини Шид

Дечија недеља

 

У оквиру Дечије недеље представници ђачких парламената свих школа са територије наше општине посетили су данас општину Шид како би са председником општине, Зораном Семеновићем разговарали о темама које су припремили на седницама Ђачког парламента. Председник општине Шид захвалио је ученицима на питањима која су покренули, те ставовима које су изнели, и позвао их да yвек буду иницијатори промена, али и предлагачи решења.
Симболично су председник и ученици заједно су посадили Дрво пријатељства испред зграде Општинске управе Шид. Гимназију „Сава Шумановић“ представљали су чланови Ђачког парламента наше школе.

Начин пружања прве помоћи - обука и радионица

crk2

 

Ученици 3-1 одељења Гимназије „Сава Шумановић“ су данас 5. 10. 2022. године са стручним сарадником наше школе Иваном Кошутић посетили Црвени крст у Шиду. Том приликом им је представљен начин пружања прве помоћи. Обуку и радионицу на ову тему је органозовао Црвени крст Шид.

 

 

Обележавање Дечије недеље

Обел. Дечје недеље

 

У оквиру обележавања Дечије недеље, ученици првог разреда наше гимназије који похађају грађанско васпитање, заједно са ученицима О.Ш. "Ј.Ј.Змај" посетили су кућу Саве Шумановића. Други део дружења наставио се у музеју "Илијанум", где нам је представљен нови пројекат у који ће бити укључени и наши ученици.

285676
No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30


google classroom

mojaskolaplaneta

moja skola gov rs

ILUSTRACIJA 2  sačuvaj bliskost,drži odstojanje 01

facebook

YTLogo old new animation.0